Што е ново со сертификацијата на системот за безбедност на храна (FSSC) 22000 верзија 6?

FSSC 22000 V6, најновата верзија на меѓународно признатата шема за сертификација за безбедност на храната, пристигна во април 2023 година, што донесе значителни промени за компаниите за производство на храна. Еве сеопфатен преглед на она што е ново:

Категории на синџирот на исхрана:

  • Две нови категории: BIII (претходна обработка на растителни производи) и с0 (примарна конверзија на животните) се грижат за одредени сектори.
  • Ревидирани категории: Храната за домашни миленици сега спаѓа во категориите C и D, додека транспортот е споен во категоријата G. Е-трговијата е вклучена во категоријата FI.
  • Потенцијална прекласификација: Некои организации можеби ќе треба да се префрлат на друга категорија за безбедност на храна за време на транзицијата.

Дополнителни барања за FSSC 22000:

  • Подетални клаузули: Ќе најдете подобрен фокус на областите како што се валидација/верификација на тврдењата за пакување, критериуми за рециклирани материјали, управување со алергени, мониторинг на животната средина, контрола на квалитетот, купување нова опрема и ракување со отпадот од храна.

Време на ревизија:

  • Очекувано зголемување: Поради ревидираниот документ за акредитација и дополнителните барања, времето на ревизија може да се зголеми за многу организации.
  • Опции за интеграција: Организациите кои се подложени на интегрирани аудити со системи за управување или други шеми за безбедност на храната може да забележат одредено време на заштеда.

Други клучни промени:

  • Усвојување на ажурирани барања ISO 22003-1: FSSC V6 се усогласува со најновите меѓународни стандарди за системи за управување со безбедноста на храната.
  • Фокус на културата за безбедност на храната: Новата верзија нагласува градење силна култура за безбедност на храната во организациите.
  • Засилена контрола на квалитетот: Воведени се построги барања за процедурите за контрола на квалитетот.

Период на транзиција и импликации:

  • 12-месечна транзиција: Организациите имаат рок до 31 март 2024 година да преминат на FSSC V6. Ревизиите повеќе нема да се спроведуваат против V5.1 по тој датум.
  • Подготовка и обука: Раната подготовка преку обука и анализа на празнините е од клучно значење за да се обезбеди непречена транзиција.
  • Експертско упатство: Консултацијата со тела за сертификација или консултанти може да го поедностави процесот на транзиција.

Генерално, FSSC 22000 V6 има за цел да ја подобри безбедноста на храната низ синџирот на снабдување преку:

  • Решавање на новите трендови и предизвици.
  • Подобрување на робусноста на системите за управување со безбедноста на храната.
  • Промовирање на континуирано подобрување на практиките за безбедност на храната.

За организациите кои бараат FSSC 22000 сертификат, разбирањето на овие промени е од клучно значење за одржување на усогласеноста и обезбедување безбедно производство на храна.

Доколку имате дополнителни прашања, TÜV Nord ви стои на располагање!